فارغ از فشارهایی که به واسطه قیمت‌های دستوری بر شرکت‌های روانکارساز اعمال شده اما از سال گذشته تاکنون این فشارها به واسطه حذف ارز ترجیحی به حداکثر رسیده است. بیش از ۹۵درصد هزینه بهای تمام‌شده روانکارها به مواد مستقیم آنها برمی‏‏‌گردد.

اصلی‏‏‌ترین ماده اولیه این صنعت لوب‌کات است که از طریق بورس‌کالا خریداری می‌شود و قیمت آن ضریبی از قیمت نفت است. تا قبل از سال ۱۴۰۲ ارز ترجیحی برای واردات لوب‌کات به صنعت روانکار تخصیص داده می‌شد اما از این سال ارز ترجیحی حذف و همین اقدام موجب شد هزینه‌های این صنعت به‌شدت افزایش یابد و در نتیجه حاشیه سود آنها افت قابل‌توجهی را تجربه کند. از طرفی سود خالص دلاری این صنعت تحت‌تاثیر افزایش شتاب‌زده هزینه‌ها با کاهش چشمگیری همراه شده است.

بررسی مقادیر تولید شرکت‌های روانکار طی ۱۳سال گذشته نشان می‌دهد به‌طور متوسط هرسال ۶درصد به میزان تولیدات این صنعت افزوده شده است. در سه‌سال اخیر میزان رشد تولیدات روانکارها کاهش یافته و به‌طور میانگین هر سال ۳درصد به مقادیر تولید این صنعت افزوده شده است. طی سال ۱۴۰۲ مجموع تولیدات روانکارها به‌میزان ۲میلیون و۳۳۷هزار تن به ثبت رسید که در قیاس با سال ماقبل به‌میزان ۳درصد رشد یافت اما در مقایسه با متوسط سالانه شتاب افزایشی تولیدات ۳درصد کاهش یافته است.

در مقیاس فصلی طی پاییز امسال نیز مجموع تولیدات روانکارها به‌میزان ۶۰۷ هزار تن بوده که در مقایسه با پاییز ۱۴۰۲ رشد یک‌درصدی را تجربه کرده است. وضعیت مقادیر تولید این صنعت در بهار و تابستان بهتر بوده و در این دو فصل رشد تناژ تولیدات ۱۲ و ۳درصد رقم خورده است. اصلی‌ترین عامل عدم‌رونق تولیدات صنعت روانکار بحث مواداولیه این صنعت است. ماده اولیه اصلی این صنعت لوب‌کات است که بهای آن از طریق ضریبی از قیمت نفت کوره مشخص می‌شود. همین موضوع باعث می‌شود تا هزینه تامین ماده‌اولیه دلاری باشد. این در حالی است که نرخ‌گذاری روانکارها به‌طور دستوری صورت می‌گیرد به همین‌دلیل نمی‌تواند هزینه ماده‌اولیه دلاری خود را پوشش دهد.

همین امر باعث شده است تولیدات صنعت روانکار رکودی باشد و با کاهش همراه شود. در فرمول تعیین قیمت، تجمیع تولیدات ۹ماه سال‌جاری شرکت‌های روانکار به‌میزان یک‌میلیون و۸۵۲هزار تن بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته رشد ۵درصدی را تجربه کرده است. در مجموع باتوجه به روند سالانه تولیدات روانکارها می‌توان اذعان کرد وضعیت تولیدات این صنعت در سال‌جاری بهبود یافته و شرایط بهتری را تجربه کرده است.

از میان چهار شرکت تولیدکننده محصولات روانکار، نفت ایرانل بیشترین میزان رشد مقداری تولید را تجربه کرده است. مجموع تولیدات این شرکت در سال‌جاری ۵۰۱هزارمترمکعب به ثبت رسیده که در مقایسه با ۹ماه سال گذشته ۱۶درصد افزایش یافته است. با توجه به ماهیت دپوپذیری محصولات روانکارها، ارزیابی مقادیر فروش در کنار تولیدات می‌تواند وضعیت بنیادی صنعت روانکار را بهتر نشان دهد. بر این اساس در بازه سالانه طی ۱۳سال اخیر به‌طور متوسط هر سال ۲درصد به تولیدات این صنعت افزوده شده که در سال ۱۴۰۲ رشد مقادیر فروش این صنعت به یک‌درصد رسیده است.

در بازه فصلی طی پاییز امسال تناژ فروش روانکارها ۶۳۰هزار تن بوده که در مقایسه با پاییز سال گذشته ۷درصد بهبود یافته است. مجموع مقادیر فروش شرکت‌های روانکار در سال‌جاری یک‌میلیون و ۸۴۰هزار تن به ثبت رسیده که در مقایسه با ۹ماه سال ۱۴۰۲ به‌میزان ۸درصد رشد داشته است. بخشی از درآمد روانکارها از طریق صادرات تامین می‌شود که با توجه به قیمت فروش این صنعت تحت‌تاثیر نرخ‌های جهانی افزایش می‌یابد و موجب رشد درآمد می‌شود. در ۹ماهه سال‌جاری به‌طور میانگین ۲۲درصد به نرخ فروش محصولات اصلی شرکت‌های روانکار در قیاس با مدت مشابه سال گذشته افزوده شده است.

بیشترین میزان رشد نرخ فروش مربوط به شرکت نفت بهران با افزایش ۳۱درصدی قیمت فروش روغن‌موتور بنزینی است. ارزیابی روند درآمدی شرکت‌های روانکار نشان می‌دهد در بازه سالانه به‌طور متوسط هر سال ۳۷درصد به فروش این صنعت افزوده شده است. در سال ۱۴۰۲ فروش روانکارها ۷۱هزار و۵۸۵میلیارد تومان به ثبت رسید که در قیاس با سال ماقبل رشد ۲۳درصدی را تجربه کرده است. شتاب رشد درآمدی سال ۱۴۰۲ شرکت‌های روانکار در مقایسه با متوسط سالانه ۱۴درصد کاهش داشت.

در مقیاس فصلی طی پاییز امسال فروش روانکارها ۲۵هزار و۲۰۰میلیارد تومان به ثبت رسیده که در مقایسه با پاییز ۱۴۰۲ افزایش ۳۹درصدی داشته است. در مجموع ارزیابی حاشیه سود صنعت روانکار نشان می‌دهد در بازه سالانه میانگین حاشیه سود محصولات روانکار ۲۴درصد بوده است. این میزان حاشیه سود طی سال‌ گذشته روند کاهشی داشته و۱۹درصد به ثبت رسیده که در قیاس با متوسط سالانه ۵‌درصد کاهش یافته است.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 14 =